Den 1. Odlet z Prahy s přestupem, přílet
do Jerevanu a ubytování na hotelu.
Dle letových řádů odlet z Prahy do Arménie, přílet
na letiště v Jerevanu a následný přejezd k hotelu
na ubytování. V případě brzkého příletu možný program s průvodcem.
Den 2. Nejprve poznáme největší
zajímavosti Jerevanu. Pak zamíříme do vinařství Karas a ochutnáme
zdejší vína. Na závěr navštívíme muzeum vína a dozvíme se vše o
pěstování vína v nádobách karas.
Po snídani nás čeká prohlídka hlavního města Jerevan.
Začneme na náměstí Republiky, které je hlavním
náměstím Jerevanu a původně neslo jméno Vladimíra Iljiče Lenina.
Kamenný vzor uprostřed náměstí odkazuje na arménské koberce a
slavné zpívající fontány jsou nejkrásnější atrakcí
ve městě.
Projdeme se nádhernými uličkami města, až dojdeme k
Jerevanské kaskádě. Kaskáda představuje
velké schodiště s fontánami vystupující ze zahrad
Tamanské ulice, ze které budeme obdivovat kouzelné panorama města a
biblickou horu Ararat. Poté nás čeká oběd v tradiční arménské
restauraci.
Po obědě a prohlídce centra Jerevanu naše cesta povede do prvního
vinařství v Arménii. Navštívíme a budeme moci vyzkoušet víno ve
slavném vinařství Karas.
Vinařství Karas se nachází v regionu Armavir mezi úpatími
Araratu a Aragacu, nejvyšší hory na současném arménském
teritoriu. Jde o rovinaté území s balvanitými půdami se sopečným
podkladem ve výšce 800 až 900 metrů. Panuje zde specifické klima:
horké dny a chladné noci. Tyto podmínky jsou ideální pro
pěstování révy, protože podporují pomalé zrání hroznů a
jejich intenzivní chuťový profil.
Vinařství Karas patří k nejprestižnějším
vinařstvím v zemi. Jeho příběh je propojen s bohatou
historií arménského vinařství, sahající více než 6 000 let zpět, a
moderními technologiemi, které přinášejí světovou kvalitu. Většina
hroznů z oblasti je i v současnosti využívána k výrobě
brandy v celé řadě podniků, z nichž nejslavnější jsou asi
Yerevan Brandy Company (koňaky Ararat).
Karas vzniklo díky rodině Eurnekian, která se
rozhodla obnovit tradici vinařství v této starobylé zemi a spojit
ji s moderním přístupem. Název "Karas"
znamená "amfora" (v Gruzii kvevri) a odkazuje na
tradiční arménské hliněné nádoby, které se
používaly k fermentaci a skladování vína po tisíce let.
Vinařství Karas kombinuje tradiční metody technologií z Francie,
Argentiny a Itálie. My vyzkoušíme 7 druhů vína:
Extra Brut, Rosé, bílé, Areni, červené, Reserve Areni Sireni,
Reserve Blend. Karas je oblíbeným cílem milovníků vína, kteří
chtějí poznat arménskou vinařskou kulturu.
Po degustaci výborného vína navštívíme muzeum
vinařství, kde se dozvíme vše o pěstování vína v Arménii.
Arménie je považována za kolébku vinařství, kde se
podle archeologických nálezů víno vyrábělo už před více než
6 000 lety.
Toto dědictví dalo vzniknout unikátním expozicím,
které oslavují tradici výroby vína a její význam pro arménskou
kulturu. Víno je v Arménii více než jen nápoj - je
symbolem národní identity, pohostinnosti a
duchovna.
K večeru návrat na hotel v Jerevanu.
Den 3. Užijeme si výhledy na horu Ararat z
kláštera Chor Virap. Poté vyrazíme do vinařství v oblasti Areni a
okoštujeme další skvělé víno. Dnešní zážitky zakončíme u nádherného
kláštera Noravank.
Po snídani se objednaným transferem přesuneme ke klášteru
Chor Virap (Hluboká kobka), od kterého se nabízí
nádherné výhledy na horu Ararat.
Klášter se proslavil hlavně legendou o uvěznění
sv. Řehoře Osvětitele. Legenda praví, že pohanský
král Trdat III. zde přibližně 12 let věznil svatého Řehoře
Osvětitele. Dnes tu poutníci čekají ve frontách, aby mohli sešplhat
po kovovém žebříčku do kobky, ve které byl světec uvězněn.
Za kruté zacházení byl král postižen šílenstvím (v barvitější verzi
příběhu mu narostla druhá hlava), ze kterého jej sv. Řehoř vyléčil.
Na základě toho přijal král křesťanství a svatý Řehoř se stal
prvním katolíkem arménské apoštolské církve.
Po prohlídce kláštera se vydáme navštívit jeskyni
Areni, ve které nalezneme pozůstatky nejstaršího
vinařství na světě. Je prokázáno, že vinná réva zde byla
pěstována již v roce 4 000 př. n. l. V jeskyni také byla objevena
nejstarší bota na světě.
Oblast Areni je dodnes synonymem pro arménský
vinařský průmysl. Areni se jmenuje podle místní černé vinné odrůdy,
používané převážně k výrobě suchých červených vín.
My zde budeme mít příležitost zajít si do vinařství
Stepanyans, kde ochutnáme pravé arménské víno. Toto
rodinné vinařství si zakládá na kombinaci
tisícileté historie arménského vinařství a moderních metod výroby
vína.
Vinařství je známé pro svou péči o každý detail procesu výroby
vína, jako je ruční sběr hroznů, který zajišťuje
nejvyšší kvalitu surovin nebo přírodní procesy. Ve vinařství bude
pro nás připravený i oběd.
Z arménské kuchyně budeme moci vyzkoušet například sladký
koláč Gata. Jedná se o tradiční sladké pečivo, které se
často podává při slavnostech. Nejběžnější verze obsahuje
máslové těsto plněné sladkou směsí z mouky, cukru a
másla, někdy s ořechy nebo vanilkou.
Odpoledne se přesuneme ke klášteru Noravank
- nádhernému klášternímu komplexu se dvěma patry,
který stojí mezi červenými útesy.
V areálu kláštera stojí kostel Surp Karapet ze 13.
století, postavený vedle zříceniny dřívějšího kostela. Je
k němu připojena malá kaple ze 13. století zasvěcená
svatému Řehořovi. Hlavní a velmi fotogenickou stavbou je
pak kostel Surp Astvatsatsin ze 14. století.
K večeru návrat na hotel v Jerevanu.
Den 4. Dnes se vypravíme do horského
regionu Tavuš. Prozkoumáme lázeňské město Dilidžan. Vyzkoušíme
další výborná arménská vína i tradiční sýry. Zastavíme se u jezera
Sevan a kláštera Sevanavank.
Po snídani se vydáme do oblasti Tavuš, která je
známá svou krásnou přírodou, horskými lesy a
kláštery. Provincie má ideální podmínky pro
pěstování vína, zejména v údolích a svazích hor.
V Tavuši se vyrábí jak červená, tak bílá vína, ale kvůli
klimatickým podmínkám se zde více daří bílým odrůdám. Oblast je
známá i výrobou ovocných vín, například z moruší nebo granátových
jablek.
Naše první zastávka bude ve vinařství
Berkri, rodinném vinařství v nádherné krajině.
Ve vinařství se dozvíme další zajímavosti z výroby arménského vína
a samozřejmě nás čeká degustace. Vyzkoušíme především tři
druhy vína.
Ochutnáme víno Kangun - bílá odrůda suchého a polosuchého
vína, která vyniká okouzlující vůní a chutí ovoce a květin. Dále
vyzkoušíme Karmrahyut - unikátní odrůda červeného vína,
známá svou intenzivní barvou a bohatým ovocným charakterem. Název
znamená "červená šťáva", což odkazuje na její hlubokou rubínovou
barvu. A v neposlední řadě odrůdu Tigrani - výborné suché
červené víno.
Po degustaci nás čeká cesta do lázeňského města
Dilidžan. Městu se často přezdívá
"arménské Švýcarsko" díky jeho horské
krajině, hustým lesům a mírnému klimatu.
Dilidžan je známý svými minerálními prameny, které
jsou využívány k léčbě dýchacích a zažívacích potíží. Místní
minerální voda Dilijan je jednou z nejznámějších v
Arménii.
Díky své přírodní kráse, kulturním památkám a klidné atmosféře je
Dilidžan ideální místo k návštěvě a skvělé místo vychutnat si
výborný oběd v místní restauraci.
Arménie má bohatou tradici výroby sýrů a my budeme
mít možnost ochutnat nejznámější druhy.
Můžeme vyzkoušet např. lori, což je
polotvrdý sýr podobný feta sýru, ale méně slaný.
Často se používá v salátech nebo jako příloha k chlebu. Dále můžeme
zkusit např. chanakh - slaný zrající
sýr, uchovávaný ve slaném nálevu, s pikantní chutí. Další
možností je motal - tradiční horský
sýr, vyráběný z ovčího nebo kozího mléka a skladovaný v
hliněných nádobách s bylinkami.
Po oběde zastavíme u jezera Sevan, které je
největší na Kavkaze. Leží v nadmořské výšce 2 000
metrů mezi Malým Kavkazem a Arménskou vysočinou obklopeno horskými
hřbety. Jeho opravdové kouzlo tkví v neustále se měnících
barvách jeho hladiny a oblohou nad ní. Také má, zejména na
jižním okraji, dlouhou historii a mnoho zajímavých míst k
vidění.
Navštívíme i klášter Sevanavank, který patří k
nejnavštěvovanějším památkám v Arménii. Stojí na vrcholu na malém
Sevanském poloostrově (dříve ostrově). Mezi dochované budovy
kláštera patří kostely Matky Boží a menší
Svatých apoštolů spolu se zříceným gavitem.
V podvečer nás čeká návrat do Jerevanu.
Den 5. Dnešek věnujeme prohlídce
nádherného kláštera Geghard a chrámu Garni. Pak nás čeká degustace
dalšího arménského vína. Večer doporučujeme navštívit ulici Saryan
v Jerevanu.
Po snídani se vydáme k jednomu z nejznámějších a
nejkrásnějších klášterů v Arménii, ke klášteru
Geghard.
Klášter, oficiálně známý jako Geghardavank, se
nachází asi 40 kilometrů od Jerevanu v malebném údolí řeky Azat.
Byl založen již ve 4. století, současné stavby pocházejí z 12.-13.
století. Je zapsán na seznam světového dědictví
UNESCO.
Část kláštera je vytesána přímo do skal, což mu dodává mystickou
atmosféru. Podle legendy zde bylo uschováno kopí
Longina (kopí, kterým byl probodnut Kristus), odtud název
Geghard (arménsky kopí).
Po celé Arménii, a hlavně u klášterů Geghard, budeme moci obdivovat
tzv. chačkary, což jsou kamenné stély s
vyrytým křížem a bohatými ornamenty, které jsou
charakteristické pro arménské středověké křesťanské umění. Název
pochází ze spojení arménských slov chač (kříž) a
kar (kámen).
Po prohlídce kláštera navštívíme chrám Garni,
který je jediným dochovaným pohanským chrámem nejen v
Arménii, ale v celé bývalé Sovětské unii.
Byl postaven v 1. století n. l. (za vlády krále Tridata I.) jako
chrám zasvěcený bohu slunce Mihr. Byl zničen
zemětřesením v roce 1679, rekonstruován v 70. letech 20. století.
Po přijetí křesťanství (301 n. l.) byl chrám pravděpodobně využíván
jako letní rezidence arménských králů.
Chrám Garni je nejen historickým symbolem pohanské
minulosti Arménie, ale také kulturním
dědictvím, které ukazuje, jak se pohanské a křesťanské
tradice v Arménii prolínaly.
Po návštěvě chrámu nás čeká cesta do vinařství
Manukyan (Manukyan Brandy Factory). Vinařství
Manukyan je rodinné vinařství, které se nachází
v oblasti Ararat. Je známé svou dlouhou vinařskou
tradicí. Zaměřuje se na výrobu kvalitních vín z tradičních
arménských odrůd.
My budeme moci vyzkoušet hlavně tzv. Holani
víno. Holani bílé víno je suché s jasně
platinově žlutou barvou. Vyznačuje se aromatickou chutí citrusových
plodů, jako je citron, a bílých květů. Holani červené víno je suché
s bohatou ovocnou chutí. Je vyrobeno z tradičních arménských odrůd
hroznů, což mu dává unikátní charakter a spojení s arménskou
vinařskou tradicí. Ve vinařství si také dáme výborný oběd.
V podvečer návrat do Jerevanu. K večeru doporučujeme navštívit
ulici Saryan. Ulice je známá pro své
vinařské bary a restaurace, kde
si můžete vychutnat arménská vína a tradiční
pokrmy.
Den 6. Téměř na závěr poznáme město
Echmiadzin, posvátné místo Arménů. Prohlédneme si překrásný chrám
Zvartnots. Ochutnáme tradiční chléb lavash a naposledy také skvělá
arménská vína.
Náš předposlední den začneme v historickém a duchovním centru
Arménie, ve městě Echmiadzin (Vagharšapat).
Město je považováno za sídlo Arménské apoštolské
církve. Je známé především svou katedrálou
Echmiadzin, která je jedním z nejstarších
křesťanských chrámů na světě a byla postavena na počátku
4. století poté, co Arménie přijala křesťanství jako státní
náboženství.
Echmiadzin je často označován za "Vatikán Arménie" díky své
náboženské důležitosti. Město má klidnou atmosféru
s tradiční arménskou architekturou, muzei a
zahradami. Každoročně sem proudí tisíce poutníků a
turistů, kteří chtějí poznat kořeny arménského křesťanství.
Poté navštívíme chrám Zvartnots (UNESCO), který je
jednou z nejvýznamnějších historických a architektonických
památek Arménie.
Tento chrám byl postaven v 7. století katolikosem Nersesem III. a
byl zasvěcen svatému Řehoři Osvětiteli. Chrám byl původně
impozantní kruhovou stavbou s několika úrovněmi a kopulí, což bylo
na svou dobu velmi inovativní. Název Zvartnots znamená
Chrám bdělých andělů.
Chrám však nevydržel zkoušku času - pravděpodobně v 10. století byl
zničen zemětřesením a dnes z něj zůstaly pouze ruiny. Přesto tyto
ruiny dávají představu o původní velikosti a kráse stavby.
Budeme mít také možnost vyzkoušet tradiční arménský
chléb jménem lavash, který hraje klíčovou
roli v arménské kuchyni a kultuře. Jedná se o tenký, měkký, lehce
pružný chléb, který se peče v tradiční peci zvané tonir. Lavash má
hluboké historické kořeny a jeho výroba sahá až do
starověku. V roce 2014 byl dokonce zapsán na seznam
nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
Odpoledne navštívíme poslední vinařství a degustaci -
vinařství Alluria.
Vinařství Alluria je rodinný podnik v
údolí Ararat. Specializuje se na výrobu vín z
původních arménských odrůd hroznů, jako jsou
Haghtanak, Karmrahyut a Voskehat, které
pěstují na vlastních vinicích.
Mezi jejich produkty patří červená vína jako
Alluria Classic, Special, Reserves a
Elegance. Vína jsou ceněna pro svou přirozenou ovocnou
chuť a vysokou kvalitu.
Večer návrat do Jerevanu.
Den 7. Poslední den bude věnován především
individuálnímu programu a případnému nákupu suvenýrů. Podle
letového řádu se přesuneme na letiště a odletíme zpět do Prahy.
|